Effecten bedrijfsfitness breder dan verondersteld
Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat binnen de onderzoeksgroep de personen die niet aan fitness deelnemen, toch 50 procent meer conditionele beweging verrichten en ruim 70 procent meer spierversterkende bewegingsactiviteit vertonen. Dat verschilt slechts enkele procenten van de groep die aan bedrijfsfitness gaat deelnemen. Volgens Nationaal Gezondheidsplan is dit opvallende resultaat te verklaren uit de aandacht voor gezondheid die door het invoeren van bedrijfsfitness bij de betreffende organisatie ontstaat. Doordat een groep medewerkers zichtbaar en merkbaar meer gaat bewegen, raken ook andere collega’s gemotiveerd om actief te worden.
Minder snoep en snacks
Andere opvallende resultaten zijn de afname van de consumptie van suikerhoudende frisdrank met 16,7 procent, snoep, koek en snacks met 20 procent en thee met suiker met 25 procent. Daarnaast is de consumptie van vis, fruit en groenten toegenomen met respectievelijk 8, 3, 6,2 en 3,6 procent. Deelname aan het Nationaal Gezondheidsplan, dat als doel heeft een gezonde leefstijl te bevorderen, is bij alle bedrijven vrijwillig. Gemiddeld neemt 20 procent van de populatie deel aan dit leefstijlplan, waarvan iets minder dan de helft ook een bedrijfsfitnessabonnement afsluit.
Zorgen over de toekomst
Overigens maken de bedrijven die deelnemen aan Nationaal Gezondheidsplan zich wel zorgen over de toekomst van hun bedrijfsfitnessregeling. Door de nieuwe werkkostenregeling, die met ingang van 2011 wordt ingevoerd, komen fiscale regelingen als de ‘fiets van de zaak’ en ‘bedrijfsfitness’ onder druk te staan. Doordat bedrijven nog maar 1,4 procent van hun bruto loonsom aan vrijgestelde vergoedingen mogen aanbieden aan de medewerkers, zullen deze regelingen moeten concurreren met onder andere het bedrijfsuitje en het kerstpakket.
Campagne overheid
Dit druist in tegen de maatschappelijke tendens van almaar dikker wordende medewerkers en de afname van beweging in het dagelijkse werk. De gevolgen hiervan zijn op langere termijn desastreus voor werkgevers en de economie. Overgewicht en een slechte conditie als gevolg van bewegingsarmoede op de werkvloer kosten het Nederlandse bedrijfsleven volgens cijfers van het ministerie van VWS jaarlijks miljoenen aan arbeidsverzuim en improductiviteit. Belangenverenigingen als BOVAG en Fit!Vak voeren daarom actief campagne richting de overheid om de ‘fiets van de zaak’ en ‘bedrijfsfitness’, die primair bedoeld zijn om de gezondheid te bevorderen, buiten de nieuwe werkkostenregeling te houden en de administratieve lasten te versoepelen.
Bron: Nationaal Gezondheidsplan