Je belangrijkste bedrijfskapitaal, dat ben je zélf!
Stel je je eens voor: je bent ondernemer én je bent de trotse eigenaar van een mooi, rendabel bedrijf. Je bent een kip die Gouden Eieren legt, zullen we maar zeggen. Ondernemer, wat doe je om zélf vitaal te blijven? Ik bedoel: je zaak gaat een lang en gelukkig leven tegemoet, maar hoe staat het met jouw eigen vitaliteit? Scherper geformuleerd: wat heb je eraan als je torenhoge winsten boekt maar voortijdig overlijdt ten gevolge van hart- en vaatziekten of diabetes? Ik geef je graag, eveneens kosteloos en uiteraard vrijblijvend, praktische informatie waarmee je - op langere termijn - je voordeel kunt doen.
Bedrijfskapitaal
Net als jij ben ik zelfstandig ondernemer, ZZP-er om precies te zijn, sinds 2007. Ik ben 48 jaar en heb twee bedrijven: één op het gebied van communicatie en één voor praktische ondersteuning op het gebied van vitaliteit voor onder meer werkgevers en werknemers. Mijn belangrijkste bedrijfskapitaal, dat ben ik zelf. Daarom zorg ik ervoor dat ik fit blijf. Dat komt me niet vanzelf aanwaaien, daar moet ik moeite voor doen. Elke dag gaat er voor minimaal één uur een streep door de agenda. Dan heb ik een belangrijke afspraak, met mezelf: ik ga fitnessen, hardlopen, wandelen of op een andere manier relaxen. Druk of niet. Dat dit nodig is, heb ik door schade en schande moeten leren.
Net als 80 % van alle andere circa 950.000 ZZP-ers in Nederland ben ik, vooralsnog, niet aanvullend verzekerd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. In het MKB is circa 70% van de werkgevers niet verzekerd voor loondoorbetaling bij ziekte of uitval van personeelsleden. (*) Als je deze gegevens nou eens koppelt aan het feit dat één derde tot de helft van alle ziekten (!) voortkomt uit een ongezonde leefstijl (en milieuvervuiling, aldus de Raad voor de Volksgezondheid, de Onderwijsraad en de Raad voor Bestuur in een gezamenlijk rapport in 2009) , dan is de conclusie toch gerechtvaardigd, dat het op z’n minst zínvol is om er een gezonde leefstijl op na te houden? Juíst voor ondernemers, die voor eigen rekening en risico hun inkomen verdienen?
Investeer in 14 jaar ‘cadeautijd’
Britse onderzoekers hebben aangetoond dat een vitale leefstijl ertoe kan leiden dat je gemiddeld 14 jaar langer leeft. Dat betekent: 14 jaar langer de tijd om je schaapjes op het droge te halen en/of 14 jaar langer de tijd om straks op een zonovergoten eiland, als je dat zou willen, te genieten van de vruchten van je huidige inspanningen. Investeer in jezelf, investeer in die ‘cadeautijd’!
Het onderzoek vond een tijdje geleden plaats, in 2007 in Groot-Brittannië, onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar in periode 1993-2007. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat deelnemers die er een gezonde leefstijl op na hielden (gezond eten met voldoende groenten en fruit, voldoende beweging, niet roken, matig met alcohol) gemiddeld 14 jaar langer leefden dan de personen die dat niet deden, voornamelijk door minder hart- en vaatziekten. Wie geen enkele richtlijn voor een gezonder leven volgde, had vijf keer zoveel kans om een hartaanval te krijgen dan wie ze alle vier volgde. Ook de kans op kanker was beduidend kleiner bij deelnemers met een gezonde leefstijl. Des te minder ‘regels’ werden nageleefd, des te groter was de kans om tijdens het onderzoek te sterven.
Volg de 5 basics
Als ik een presentatie geef over de ‘vijf basics’ voor fysieke vitaliteit, dan krijg ik vaak te horen: “Ja lekker, niet meer roken, niet veel drinken, vroeg naar bed, gezond eten met veel worteltjes enzo, dat is toch helemaal niet leuk. De groeten, ik leef maar één keer!” Maar weet je wat écht niet leuk is? Op je vijftigste een beroerte krijgen en voor de helft verlamd raken, of een beenamputatie moeten ondergaan of blind worden omdat je diabetes hebt in een vergevorderd stadium. Of impotent raken door roken en overgewicht. Niet kunnen slapen en op den duur dodelijk vermoeid raken, vanwege het actiehormoon adrenaline in je lijf, van de stress die je er niet ‘uitgesport’ hebt. Dat je niet meer op een natuurlijke wijze tot rust kunt komen en alleen nog maar kunt ontspannen als je een halve liter drank achterover slaat – en je zelf dus langzaam maar zeker het graf in drinkt. Het klopt als een bus: je leeft maar één keer. Juist dáárom zou je goed voor jezelf moeten zorgen.
Zoek begeleiding
De vijf basics zijn niet moeilijk. Het zijn de BRAVO-factoren van het Nederlands Insitituut voor Sport en Bewegen: de B van voldoende Bewegen (elke dag minimaal een half uur matig tot intensief), de R van niet Roken (www.stivoro.nl), de A van matig met Alcohol, de V van gezonde Voeding (www.voedingscentrum.nl) en de O - niet van Ondernemen maar van Ontspanning. Wat alcohol betreft: een veilige richtlijn voor mannen is maximaal 2 glazen per dag en voor vrouwen één en zowel mannen als vrouwen minimaal 2 dagen per week alcoholvrij. Kijk op www.drinktest.nl en ook op www.olivierameisen.com.
Vind je de 5 ‘BRAVO-basics’ wél moeilijk, zoek dan begeleiding. Jij bent de moeite waard, want je belangrijkste bedrijfskapitaal, dat bent je zelf.
(*) Geraadpleegde bronnen o.a. onderzoek Kay-Tee Khaw Groot Brittannië 2008, rapport Raad voor de Volksgezondheid, Onderwijsraad, Raad voor Bestuur 2009; rapport Ministerie van SZW 2010; onderzoek Fortis ASR 2010 onder 500 werkgevers in het MKB; Wat is nu gezond (prof. Dr. Martijn B. Katan) en Fit in hart en spieren (Rosaline Ratering).
Foto Rosaline Ratering bron: Hedrik Offenberg